Symptomen schildklier kat

Schildklierproblemen

Te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie)
Schildklierproblemen bij de kat komen vaak voor op latere leeftijd. In de meeste gevallen komt dit voor bij oudere katten met een gemiddelde leeftijd van 12 jaar.  Deze schildklierproblemen worden bij de kat hyperthyreoïdie genoemd (hyper = overactief, thyroïd = schildklier).

Goedaardige schildkliertumor
De oorzaak van de snel werkende schildklier bij katten is in de meeste gevallen een goedaardige schildkliertumor, deze produceert te veel schildklierhormonen. Gelukkig is deze goedaardige tumor van de schildklier meestal goed te behandelen.

Lingehoeve Diergeneeskunde is de enige dierenkliniek in Nederland die uw kat met schildklierproblemen kan behandelen met radioactief jodium.

Symptomen

Een kat met hyperthyreoïdie wordt ook wel een schildklierkat genoemd. Bij schildklierkatten is een overmaat aan schildklierhormoon aanwezig. Hierdoor gaat de stofwisseling van de kat sneller werken en worden organen zoals hart en nieren zwaarder belast. Dit kan bij katten verschillende symptomen en klachten geven.

De meest voorkomende symptomen van katten met schildklierproblemen zijn:

  • zeer goede eetlust
  • vermageren ondanks die goede eetlust
  • veranderd gedrag (hyperactief)
  • veel drinken
  • veel plassen

Soms zie je ook dat katten met hyperthyreoïdie andere symptomen hebben, zoals braken, diarree, veel hijgen en slecht tegen warmte kunnen. In het begin van de ziekte zijn de symptomen nog niet zo duidelijk, waardoor het lastig kan zijn voor de eigenaar om een schildklier kat te herkennen. De kat wordt weliswaar mager, maar eet nog goed en is lekker actief.

In een ver gevorderd stadium van schildklierproblemen bij de kat zijn de symptomen ernstiger. Er is vaak sprake van een erg zieke en magere kat. De kat wil dan juist niet eten, is sloom en maakt een zieke indruk. Het kan ook zijn dat de dierenarts een verhoogd schildklierhormoon bij uw kat meet vóórdat symptomen van hyperthyreoïdie zich zich uiten. Dit is alleen maar gunstig voor de prognose van de schildklierproblemen.

Schildklier, nieren en nierproblemen
Schildklierproblemen komen vaak voor bij de oudere kat. Andere symptomen die vaak voorkomen bij oudere katten zijn symptomen van nierproblemen, ook wel nierfalen genoemd. Schildklierkatten hebben een overmaat aan schildklierhormoon in hun bloed, geproduceerd door de goedaardige schildkliertumor. Door deze overmaat aan schildklierhormoon worden de nieren beter doorbloedt. Hierdoor kunnen nierproblemen worden gemaskeerd. Om erachter te komen of de kat last heeft van nierproblemen is een bloedonderzoek nodig.

Hoge bloeddruk en hyperthyreoïdie
Hyperthyreoïdie gaat soms gepaard met een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk kan onder andere blindheid veroorzaken bij de kat. Als de bloeddruk van de kat na meerdere keren meten te hoog is, moet dit - vaak levenslang - worden behandeld. Dit is aanvullend op de behandeling van hyperthyreoïdie.

Diagnose

Normaal gesproken zijn de schildklieren bij de kat niet te voelen. Bij schildklierproblemen kan de dierenarts soms wel één of twee schildklieren voelen in de hals. De diagnose hyperthyreoïdie bij katten wordt gesteld door het meten van het schildklierhormoon (T4 = thyroxine) in het bloed. Naast het schildklierhormoon worden ook vaak andere waarden gemeten, waaronder de nierwaarden (creatinine, ureum), leverwaarden en de bloeddruk. Dit omdat hyperthyreoïdie bij de kat vaak gepaard gaat met nierproblemen en een hoge bloeddruk. Een kat met schildklierproblemen hoeft hier (nog) geen symptomen van te hebben. Een schildklierscan kan helpen bij de diagnose van hyperthyreoïdie. Lingehoeve Diergeneeskunde is één van de weinige dierenartsen in Nederland die een schildklierscan kan maken.

Behandeling

Gelukkig bestaat er een goede therapie voor katten met hyperthyreoïdie. Er zijn in principe vier mogelijkheden om een kat met te snel werkende schildklier te behandelen: medicijnen (tabletten of oorzalf), verwijderen van de schildklier door middel van een of schildklieren door operatie, voeding en het bestralen van de schildklier met radioactief jodium.

Voor meer informatie over de behandelmethoden gaat u naar behandeling.

/